Xiaomi telefonlara IMEI atılamayacak mı?
Ülkemizde kaçak IMEI atılmış telefonlara karşı BTK'nın bir önlem alacağı bekleniyordu. Xiaomi bir hamle yaptı. Xiaomi telefonlara IMEI atılamayacak mı?
Ülkemizde kaçak IMEI atılmış telefonlara karşı BTK’nın bir önlem alacağı bekleniyordu. Xiaomi bir hamle yaptı. Xiaomi telefonlara IMEI atılamayacak mı?
Xiaomi telefonlara IMEI atılamayacak mı sorusunun cevabı ile ilgili biglileri haberimizde bulabilirsiniz. Ülkemizde kaçak IMEI atılmış telefonlara karşı BTK’nın bir önlem alacağı bekleniyordu. Xiaomi bu konuda bir adım attı.
Cep telefonu üzerindeki ÖTV uçtu. Öyle ki ÖTV, KDV, TRT vergisi hatta ÖTV’nin KDV’si gibi bileşik vergiler derken akıllı cep telefonu üzerindeki vergiler toplamda yüzde 94 gibi bir rakam ile karşımıza çıkıyor.
Bu can sıkıcı fiyatlar yüzünden ülkemiz insanı da haliyle ülkemizde kayıtlı olan başka telefonlara ait IMEI’lerin atılarak kullanılabildiği, yurt dışından gelen kaçak telefonlara yöneliyor.
BTK’nın bu telefonları tespit edp sistemden atması bekleniyordu ancak öyle olmadı.
Türkiye’de en çok kullanılan telefon olan Xiaomi ancak resmi rakamlar öyle göstermiyor. Peki ama neden?
Çünkü Xiaomi kullanıcılarının bir kısmı, belki de bir çoğu telefonu resmi yollardan garantili şekilde satın almıyor. Yurt dışından kaçak yollarla giren Xiaomi, Redmi ve Poco markalı telefonlar çok yüksek rağbet görüyor. Resmi IMEI kaydı çok pahalı ve sadece kayıt edilen kişi adına olan sim kartlarla kullanılabiliyor. Sonra bu yurt dışı Xiaomi telefonlara da kaçak yollardan IMEI atılıyor. Aslında bu bir suç.
IMEI kaydı fiyatının 2000 TL’ya kadar yükselmesi, cep telefonundaki vergilerin yükselmesi ve telefon alırken taksitlerin engellenmesi sebebiyle kaçak telefonlara da rağbet artıyor. Vatandaş cebine uygun olsun diye suç olup olmadığına bakmadan kaçak telefon alıp kullanıyor.
Xiaomi IMEI kaydına karşı hamle gerçekleştirdi. İlk önce hamle ülkemizde kaçak IMEI kaydının en çok yapıldığı marka olan Xiaomi’den geldi. Daha önce Mi 9, Mi MIX 3 ve Mi 10 gibi amiral gemilerinde gördüğümüz RSA koruması Redmi Note 10 ve Mi 11 ailesinin giriş seviyesi üyeleri ile birlikte artık giriş ve orta seviye Xiaomi telefonlara da gelmeye başladı.
RSA koruması nedir dediğinizi duyar gibiyim. Xiaomi telefonların 1 numaralı sim kartı RSA kilidi ile geliyordu. Bu yüzden kaçak IMEI işlemleri sadece 2 numaralı sim karta yapılabiliyordu. Şimdi ise Redmi Note 10, Redmi Note 10 Pro, Poco X3 Pro ve Mi 11 ailesi gibi 2021 model Snapdragon işlemcili cep telefonlarında iki sim kartta da RSA koruması bulunuyor. MTK işlemcili Redmi Note 10S gibi telefonlarda ise şimdilik RSA koruması bulunmuyor. RSA donanım ve yazılımın bir arada olduğu bir koruma şekli. Koruma sadece yazılımsal değil donanımsal da olduğu için normal yollarla aşılmıyor.
Artık yeni çıkacak Snapdragon işlemcili Xiaomi, Redmi ve Poco telefonların tamamı her iki sim kartta da RSA koruması ile gelecek.
Yurtdışından gelen Redmi Note 10/Note 10 Pro, Poco X3 Pro veya Mi 11 serisi alan varsa bu telefonlara kaçak IMEI atılamayacağını, sadece resmi kayıt seçeneğinizin kaldığını unutmayın. Sonra yok efendim biz bilmiyoruz demek çare olmaz.