Travma sonrası stres bozukluğu (PTSD) nedir ve nasıl tedavi edilir? Travma sonrası stres bozukluğu belirtileri nelerdir?
Yaşanılan çok büyük kayıplardan ya da yıkımlardan sonra oluşan aşırı stres, panik, kaygı gibi duygulardan oluşan Travma sonrası stres bozukluğunun asıl nedeni nedir? Nasıl tedavi edilir? İşte tüm bilinmeyenler…
Yaşanılan travmatik olaylardan sonra kişilerde aşırı stres, kaygı, endişe ve panik gibi duygular oluşabilir. Travma sonrası stres bozukluğu (PTSD) yaşayan kişiler olayla ilgili kabuslar görebilir, rahatlamak, konsantre olmak, kaliteli zaman geçirmek ve uyumak gibi kolay şeyler zorlaşır, kendilerini sevdiği kişilere karşı yabancılaşmış gibi hissederler. Peki travma sonrası stres bozukluğu (PTSD) nedir, bu sorunun belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir? Ntv.com.tr’de yer alan habere göre, Travma sonrası stres bozukluğu ile ilgili tüm merak edilenler…
TRAVMA SONRASI STRES BOZUKLUĞU NEDİR?
Travma sonrası stres bozukluğu kişiyi aşırı korkutan, çaresiz bırakan, çoğu kez olağandışı ve beklenmedik bir şekilde gerçekleşen ani ve şiddetli olayların tetiklediği bir ruhsal travma ya da ruhsal bir çöküntü durumudur. Bu olayların kişinin kendisinde veya bir yakınında ölüme yol açması ya da yaralanma tehlikesi oluşturması durumunda ortaya korku, kaygı ve çaresizlik hisleri çıkabilir. Deprem, sel, heyelan ve yangın gibi doğal afetler, işkence, savaş, kaçırılma, saldırı, taciz ve tecavüz gibi insan kaynaklı travmalar, her türlü kazalar, ciddi ve ölümcül tıbbi durumlar ile rahatsızlıklar, ya da beklenmedik çok ani ölümler gibi travmatik olaylar, bireylerde çok ciddi ruhsal travmalara yol açabilir. Bu tür travmatik olayları yaşayan ya da onlardan etkilenen çoğu insan, şartlara ve çevrelerine uyum sağlamakta çok zorlanır ve bu durumla başa çıkmakta zorluk çekebilirler.
TRAVMA SONRASI STRES BOZUKLUĞU RİSKİNİ ARTTIRAN FAKTÖRLER NELERDİR?
Bazı faktörler travma sonrası stres bozukluğu daha da artırabilir. Bunlar arasında yoğun veya uzun süreli travma yaşamak, çocuklukta istismar edilmek gibi başka travmalar yaşamış olmak, emniyet teşkilatı mensupları, ilk müdahale ekipleri, askerlik, itfaiye veya sağlık hizmetleri sunmak gibi travmatik olaylara maruz kalma riskini artıran bir işe sahip olmak, anksiyete veya depresyon gibi başka akıl sağlığı sorunlarının varlığı, aşırı alkol veya uyuşturucu kullanımı, aile ya da arkadaşlar arasında iyi bir destek sisteminin yoksunluğu, ve yine ailede anksiyete ya da depresyon dahil olmak üzere akıl sağlığı sorunları olan kan bağı akrabalarının varlığından bahsetmek yeterli olacaktır.
TRAVMA SONRASI STRES BOZUKLUĞU BELİRTİLERİ
Travma sonrası stres bozukluğu belirtileri genellikle; yeniden yaşama, yani hatırlama, kaçınma, aşırı uyarılma, yani düşünme ve ruh halindeki olumsuz değişiklikler ile fiziksel ve duygusal tepkilerde gözlemlenen değişiklikler olarak karşımıza çıkmaktadır.
TRAVMA SONRASI STRES BOZUKLUĞU NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Bilişsel terapi, bir konuşma terapisidir. Bu hastalığı en iyi konuşarak ve kaygılarını dile getirerek tedavi edebilir ve tedavi edilmesine izin verebiliriz. EMDR, yani Göz Hareketleri İle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme travma sonrası stres bozukluğu tedavisi için kullanılan etkin ve güçlü bir psikoterapi yaklaşımlarından biridir. Bireyin travmatik anıları işlemesine ve bunlara nasıl tepki verdiğini değiştirmesine yardımcı olan bir dizi göz hareketini rehber yardımı ile birleştirir.