Tatile giderken evdeki çiçekler nasıl sulanır? Siz tatildeyken çiçekleriniz solmasın!

Yaz mevsiminin gelmesi ile tatile gidecek olanları tek bir düşünce sarıyor; evdeki çiçekler ne olacak? Evdeki bitkileri kim sulayacak? Evin bir bireyi gibi

İŞTE ÇİÇEKLERİNİZİ KURTARACAK O YÖNTEM!

Yaz mevsiminin gelmesi ile tatile gidecek olanları tek bir düşünce sarıyor; evdeki çiçekler ne olacak? Evdeki bitkileri kim sulayacak? Evin bir bireyi gibi görülen çiçekler, kurumasın diye kimi zaman komşuya bırakılır ama bu da sağlıklı bir yöntem değildir. Çünkü evdeki yerine alışmış olan bitki, sayılı gün için bile olsa yeni yerine adapte olamaz ve bocalama sürecine girer. Bitkilerin evin içinde bile sık sık yerlerinin değiştirilmesi önerilmezken, herhangi bir komşuya bırakılmaması çiçeğin sağlığı açısından daha iyi olacaktır.

Peki o zaman ne yapmalıyız? Yeri değişmesin diye komşuya bırakamıyoruz. Tatile gideceğimiz için de susuz kalıp ölmesini istemiyoruz. Bu gidişle ya tatilden vazgeçeceğiz ya da çiçekten diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü çok basit bir yöntemle, evdeki alışmış olduğu mekanını da değiştirmeden siz yokken çiçeğiniz sulanabilecek. Hatta tatil dönüşü eve geldiğinizde bitkiniz sizi yeni açmış olduğu küçük bir çiçekle bile karşılayabilir.

NE YAPMALIYIZ?

Öncelikle bitkinizi iyi tanımalısınız. Bitkiniz ne derece su isteyen, ne derece suyu seven bir bitki onu öğrenmelisiniz. Mesela bitkiniz Yucca, Massengena, Marginetta gibi odunsu köklüyse ya da kaktüs çeşidi bir bitkiyse suyu çok seven, çok arayan bir çiçek değillerdir. bu sebeple bir aya kadar sürecek tatillerinizde su vermeden de dayanabilirler. Evden ayrılmasan önceki son gün verdiğiniz su onları bir aya kadar idare edecektir. Ama küçük yapraklı Şeflera tarzı bir bitkiyse ya da bol çiçekli bir orkide çeşidiyse suya normalden daha fazla ihtiyacı olacaktır.

En sık yapılan hatalardan biri çiçeğin saksısının altına tabak koyarak, tabağın da içine su doldurarak alttan çekme yöntemi ile sulamaktır. Bu yöntem son derece yanlıştır çünkü çiçeğin kökü devamlı suya değeceği için belli bir zaman sonra çürümesine sebep olacaktır.

Yapılması gereken en basit yöntem bir pet şişe yardımıyla sulamaktır. Pet şişenin kapağına çok büyük olmayan delikler açın. Delikleri bir bıçak yardımıyla açabileceğiniz gibi bir çivi yardımıyla da açabilirsiniz. Eğer çiviyle açmak isterseniz kolayca delinmesi için çiviyi ocağa tutarak ısıtıp, daha sonrada kolaylıkla şişenin kapağını delebilirsiniz. İçi suyla dolu olan şişeyi saksınızın dibine gömerek peyderpey, yavaş yavaş sulanmasını sağlayabilir, siz dönene kadar kurumasını önlemiş olursunuz.

Sonraki Haber