Taşınmaz satış işlemleri nasıl yapılır? Tapu işlemleri için hangi belgeler gerekir?

Taşınmaz satış işlemleri nasıl yapılır sorusunun yanıtı pek çok kişinin gündeminde yer alıyor. Peki tapu işlemleri için hangi belgeler gerekir? İşte merak edilen o soruların yanıtları...

İşi Tapu ve Kadastro Müdürlüğü'ne düşen vatandaşların en çok merak ettiği sorular kurum tarafından peş peşe yanıtlandı. Bu sorulardan en çok öne çıkanlar da "Taşınmaz satış işlemleri nasıl yapılır? Tapu işlemleri için hangi belgeler gerekir?" olarak belirtildi.

Haber Global'de yer alan habere göre, öncelikle işlem yapmak istediğiniz gayrimenkulün bilgilerine ulaşmak isterseniz, parsel sorgu uygulamasından yararlanabilirsiniz. Bunun için eğer dilerseniz parselsorgu.tkgm.gov.tr/ adresinden dilerseniz de uygulama mağazalarından “TKGM parsel sorgu” uygulamasını cep telefonunuza indirerek söz konusu gayrimenkulün bilgilerini detaylı şekilde incelebilirsiniz.

İlgilendiğimiz gayrimenkulün

-Cins ve alan bilgilerini,

-Mahalle ya da sınır değişikliğinden kaynaklı yeni idari sınır, mahalle, ada ve parsel bilgilerini,

-Yapılı ya da kat mülkiyetli olup olmadığını,

-Yapılı taşınmazlarda bağımsız bölümün kat, cins ve numara bilgilerini,

-Binanın kaç kat ve bağımsız bölümden oluştuğu gibi bilgileri sayfa üzerinden kontrol etmeniz mümkün.

 

Ayrıca verilen detaylara göre, aatış müracaatı sonrasında tapu müdürlükleri tarafından, satışı gerçekleştirilecek olan taşınmaz üzerinde haciz, ipotek gibi bilgiler bulunması durumunda taraflar bilgilendirilmekle beraber; taraflar dilerse satış müracaatı öncesi ilgili tapu müdürlüklerinden veya /www.turkiye.gov.tr/ veya webtapu.tkgm.gov.tr/ adresinden e-devlet şifresiyle bu bilgilerin bulunup bulunmadığını öğrenme hakkına sahip.

Ayrıca yine verilen detaylara göre, taşınmaz üzerinde ihtiyati tedbir, kamu haczi gibi yasaklayıcı belirtmeler olması durumunda satış öncesi ilgili idarelerden satış için izin yazısı ya da terkin yazısı alınması gerekli. Aksi durumda satış işlemi gerçekleştirilmez.

Satışı gerçekleştirilecek olan taşınmazın belediye ya da herhangi bir kamu kurumuna borcu bulunmamalı. Ayrıca ilgili kanunlar gereği, satış tutarı emlak rayiç değerinden düşük olmamalı. Bu sebeple satış işlemi için ilgili belediyeden borcunun olmadığını ve “emlak rayiç bedelini” gösterir belgenin de alınması gerekli.

Ayrıca paylaşılan detaylara görei ilgili kanunlar gereği; gayrimenkul üzerinde mesken olarak yapılmış yapılarla bu binalar içinde bulunan büro ve ticarethane vb. bağımsız bölümler için zorunlu deprem sigortası yapılması zorunlu olup satışı gerçekleştirilecek olan gayrimenkulün bu kapsama girmesi halinde “zorunlu deprem sigortasının” yapılması da gerekiyor.

WebTapu’dan satış işlemi için yapacağınız başvuru için gerekli bilgiler şu şekilde açıklandı:

-Satışı gerçekleştirilecek olan gayrimenkulün mahalle, ada, parsel ve varsa bağımsız bölüm bilgileri,

-Alıcının T.C. kimlik numarası, adı, soyadı ve telefon numarası,

-Eğer tarafların temsilcisi varsa temsilcinin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, ismi soyadı ve telefon numarası ayrıca da temsil belgesinin tarih, sayısı ve düzenleyen kurum bilgisi,

-Gayrimenkulün satış bedeli ve emlak rayiç değeri,

-Konut niteliğindeki gayrimenkullerde zorunlu deprem sigortası,

-Eğer tarafların varsa taşınmaz üzerindeki haciz, ipotek gibi kısıtlayıcı belirtmelerden bilgi sahibi olup olmadığı,

-Taraflardan birinin görme, konuşma ya da işitme engelli olması durumunda bu kişinin isteğine bağlı olarak 2 adet tanığının adı, soyadı ve Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, yazı ile de olsa hiçbir biçimde  anlaşma imkanının bulunulmaması durumunda işaret dilinden anlayan yeminli bilirkişinin adı, soyadı ve T.C.kimlik numarası,

-Taraflardan birinin okur yazar olmaması halinde 2 adet tanığının adı, soyadı ve T.C. kimlik numarası,

-Taraflardan birinin Türkçe bilmemesi halinde yeminli tercümanının adı, soyadı ve T.C. kimlik numarası.

Sonraki Haber