Tapusu olan herkesi ilgilendiriyor! Miras işte böyle bölünecek!
Ülkemizde tapu sahiplerini oldukça yakından ilgilendiren yeni bir dönem başladı. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre özellikle aile büyüklerinden kalan mirasların paylaşımı üzerine yapılan yeni düzenlemeler, milyonlarca vatandaşı da rahatlatacak cinsten. Artık notere gitmeye gerek yok.
Ülkemizde milyonlarca tapu sahibini oldukça yakından ilgilendiren yeni bir dönem başladı. Konu ile ilgili olarak paylaşılan bilgilere göre özellikle aile büyüklerinden kalan mirasların paylaşımı üzerine yapılan yeni düzenlemeler, milyonlarca vatandaşı da rahatlatacak cinsten. Odatv'de yer alan habere göre artık notere gitmeye gerek yok.
Yapılan düzenlemeyle beraber, artık kardeşler arasında tapu paylaşımı için notere gitme zorunluluğu resmen ortadan kalktı. Söz konusu bu değişiklik, tapu işlemlerinin çok daha hızlı ve kolay bir biçimde tamamlanmasını sağlayacak.
DEĞİŞEN KURALLAR NELER GETİRDİ?
Verilen bilgilere göre geçmişte, miras kalan gayrimenkullerin devri için kardeşler arasında noter onayı şartı bulunuyordu. Fakat tapu sahiplerini yakından ilgilendiren bu yeni düzenleme ile hisseli tapu devirleri artık noter onayı gerektirmiyor. Miras payının bir kardeşten diğer kardeşe devri için iki taraf arasında yazılı bir sözleşme yeterli olacak. Yine verilen detaylara göre sözleşme esnasında tüm hissedarların hazır bulunması ise şart.
HİSSELİ TAPU SATIŞLARI NASIL YAPILACAK?
Aktarılan detaylara göre hisseli tapuların satışları için, hisse sahiplerinin ortak kararı ve tapu işlemleri sırasında fiziksel şekilde orada olmaları gerekli fakat taraflar, eğer isterlerse işlemleri yürütmek üzere avukatlarına vekalet verebiliyor. Hisseli tapu alımlarında, Tapu Sicil Müdürlüğü işlemlerinin eksiksiz tamamlanması ve gayrimenkulün sınırlarının kesin şekilde belirlenmesi şart.
KARDEŞLER ARASINDA KOLAYLIK SAĞLAYAN YENİLİKLER NELER?
Verilen bilgilere göre Ağabey/Abla-kardeşlik ilişkisi içeren tapu devirlerinde artık noter gereksinimi yok. Yazılı bir sözleşme ile söz konusu işlem tamamlanabiliyor. Hisseli tapu sahiplerinin tamamının onayıyla gerçekleştirilen satış işlemleri sonrasında, ödemeler ilçe belediyelerinde yapılabiliyor.
Söz konusu bu yeni düzenlemeler, hisseli tapuların daha kolay yönetilmesini ve aile içi mülk paylaşımının daha az bürokratik engellerle gerçekleşmesini sağlamayı hedefliyor.