Tapu sahipleri aman dikkat! Tapu pay payda hesaplaması nasıl yapılır?

Genellikle kat karşılığı inşaat yaptırmak isteyen vatandaşlar arsa payı hesaplaması için sağlama yapmak istiyor. Peki tapu pay payda hesaplaması nasıl yapılır?  

 

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen kat karşılığı inşaat anlaşmalarında arsa sahipleri müteahhitten alınan ev ve iş yerlerine karşılık müteahhide arsa payı verirken, müteahhit de arsa sahibinden alınmış olan arsa payına karşılık arsa sahibine konut ya da işyeri teslim ediyor.

Konu ile ilgili olarak aktarıland etaylara göre, bu aşamada arsa payı hesaplamaları da her paydaşın kendine düşen payı doğru bir biçimde alabilmesi için son derece önem taşıyor.

Paylaşılan detaylara göre, kanunen kat mülkiyetinin başkasına devri ya da miras yoluyla geçmesi durumunda ona bağlı arsa payı da beraber geçer; arsa payı, kat mülkiyetinden ya da kat irtifakından ayrı şekilde devredilemiyeceği gibi, miras yoluyla da geçmez ve başka bir hakla a kayıtlanamaz. 

Peki tapu pay payda hesaplaması nasıl yapılır? İşte merak edilen soruların yanıtları...

BAĞIMSIZ BÖLÜMLERLE ARSA PAYI ARASINDAKİ BAĞLANTI NEDİR?

 

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, bağımsız bölümlerle arsa payı arasında olan bağlantı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında açıklanıyor. Kanunen;

Yine verilen detaylara göre, anagayrimenkulde, kat mülkiyetine bağlanmamış veya lehine kat irtifakı kurulmamış arsa payı bırakılamaz. Yine verilen detaylara göre, kat mülkiyetini kayıtlayan haklar, kendiliğinden arsa payını da kayıtlar. 

Ayrıca yine verilen bilgilere göre, kat irtifakına konu olan arsa üzerinde bu hakla bağdaşması mümkün olmayan irtifaklar kurulamaz. Yine verilen bilgiye göre, anagayrimenkulde kat mülkiyetinin kurulmasından önce o gayrimenkulün kütükteki sayfasına tescil veya şerhedilmiş olan haklar kat mülkiyetini de, kaide olarak arsa payı oranında, kendiliğinden kayıtlar.

ARSA PAYI HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Tapuda bildirilen toplam alanın metrekare cinsinden değeri, toplam kısımdan size düşen paya bölünüyor. Söz konusu bu bölme işleminden elde edilen sayının bölüm değeriyle çarpılması sonucunda arsa payı bulunmuş oluyor.

Elde edilmiş olan arsa payı tam olarak metrekare cinsinden kişinin sahip olduğu arsa hisse payına karşılık geliyor.

Ayrıca hesaplamaların doğru biçimde yapılması amacıyla Tapu Sicil Müdürlüğü’ne başvuru yapılacak arsa payı hesaplama işlemleri yaptırılabiliyor.

ARSA PAYI HESAPLAMA ÖRNEĞİ

Yine verilen bilgilere göre, tapu Sicil Müdürlüğü tarafından arsa payı değeri üzerinden hak sahiplerine düşen alanların büyüklüğü ve metrekare karşılığı hesaplaması için şu örneği verebiliriz.

 

- Tapuda binanın parseli 1.000 (bin) metrekare, 

- 1.000 metrekare üzerinde 12 bağımsız birim olduğunu düşünürsek, 12 no’lu gayrimenkulün tapu senedinde 20/169 arsa payı olduğu yazıyor.

- Bu örnekten hareketle arsa payı hesaplamanın formülü şu şekilde: 

 

1000 metrekare / 169 x 20 = 118,343 metrekare

Elde edilen 118,343 metrekare arsa payı değeri oluyor.

 

 

Sonraki Haber