Portakaldan daha çok C vitamini içeren bu gıda soğuk algınlığına da birebir!
Kış aylarının en sık rastlanan sağlık sorunları arasında yer alan soğuk algınlığından korunmak için bol bol C vitamini almamız gerekiyor. Birazdan sizinle paylaşacağımız gıda portakaldan daha çok C vitamini içeriyor.
Soğuk algınlığı, kış aylarının en sık rastlanan sağlık sorunlarından biridir. Soğuk algınlığına neden olan virüsler, bağışıklık sistemini zayıflatır ve vücudu enfeksiyonlara açık hale getirir. Soğuk algınlığından korunmak için, bağışıklık sistemini güçlendirmek gerekir. Bağışıklık sistemini güçlendirmenin en etkili yollarından biri de, C vitamini tüketmektir. C vitamini, vücutta antikor üretimini artırır, iltihaplanmayı azaltır ve serbest radikallerle savaşır. C vitamini deyince akla ilk gelen meyve portakal olsa da, aslında portakaldan daha çok C vitamini içeren birçok besin vardır. İşte, portakaldan daha çok C vitamini içeren ve soğuk algınlığına karşı birebir olan besinler:
Kivi
Kivi, bir orta boy = 71 mg
Bir orta boy kivide bulunan C vitamini miktarı bir portakala yakın olsa da, bu meyve önemli ölçüde daha küçüktür; böylece iki tanesi kolayca tüketilebildiğinden C vitamini miktarı iki katına çıkarılabilir. Kivi, C vitamininin yanı sıra, lif, potasyum, folat ve K vitamini gibi diğer besinleri de içerir. Kivi, soğuk algınlığına karşı koruyucu etkisi olan bir meyvedir. Araştırmalar, kivi tüketiminin, boğaz ağrısı, burun akıntısı ve öksürük gibi soğuk algınlığı belirtilerini azalttığını göstermiştir.
Kale
Kale, bir kap doğranmış çiğ= 80 mg
Turpgiller familyasından bir sebze olan kale, bir portakaldan daha fazla C vitamini içerir1. Kale, C vitamininin yanı sıra, A vitamini, K vitamini, demir, kalsiyum, magnezyum ve antioksidanlar gibi diğer besinleri de içerir. Kale, soğuk algınlığına karşı koruyucu etkisi olan bir sebzedir. Araştırmalar, kale tüketiminin, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, iltihaplanmayı azalttığını ve enfeksiyonlara karşı direnci artırdığını göstermiştir.
Çilek
Çilek, bir kap = 89 mg
Çilekte de portakaldan daha fazla C vitamini vardır. Çilek, C vitamininin yanı sıra, lif, folat, manganez ve antioksidanlar gibi diğer besinleri de içerir. Çilek, soğuk algınlığına karşı koruyucu etkisi olan bir meyvedir. Araştırmalar, çilek tüketiminin, bağışıklık sistemini desteklediğini, kan basıncını düşürdüğünü ve kalp sağlığını iyileştirdiğini göstermiştir.
Brüksel lahanası
Brüksel lahanası, bir kap pişmiş = 98 mg
Brüksel lahanası, C vitamini yüklü bir başka turpgiller sebzesidir. Brüksel lahanası, C vitamininin yanı sıra, lif, K vitamini, B6 vitamini, folat ve antioksidanlar gibi diğer besinleri de içerir. Brüksel lahanası, soğuk algınlığına karşı koruyucu etkisi olan bir sebzedir. Araştırmalar, Brüksel lahanası tüketiminin, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, iltihaplanmayı azalttığını ve kanser riskini düşürdüğünü göstermiştir.
Brokoli
Brokoli, bir kap pişmiş = 102 mg
Brokoli de C vitamini açısından zengin olan bir turpgiller sebzesidir. Brokoli, C vitamininin yanı sıra, lif, K vitamini, A vitamini, folat ve antioksidanlar gibi diğer besinleri de içerir. Brokoli, soğuk algınlığına karşı koruyucu etkisi olan bir sebzedir. Araştırmalar, brokoli tüketiminin, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, oksidatif stresi azalttığını ve kanser geliştirme riskini azalttığını göstermiştir.
Sarı Kaliforniya biberi
Sarı Kaliforniya biberi, bir kap = 275 mg
Bir kap dilimlenmiş Sarı Kaliforniya biberi, günde 275 miligram C vitamini sağlar1. Bu, günlük C vitamini ihtiyacının yaklaşık üç katı kadardır. Sarı Kaliforniya biberi, C vitamininin yanı sıra, lif, A vitamini, B6 vitamini, potasyum ve antioksidanlar gibi diğer besinleri de içerir. Sarı Kaliforniya biberi, soğuk algınlığına karşı koruyucu etkisi olan bir sebzedir. Araştırmalar, Sarı Kaliforniya biberi tüketiminin, bağışıklık sistemini desteklediğini, göz sağlığını iyileştirdiğini ve cilt sağlığını koruduğunu göstermiştir.
Bu besinler, portakaldan daha çok C vitamini içermelerinin yanı sıra, diğer birçok faydalı besin ve antioksidan da içerirler. Bu besinleri, soğuk algınlığına karşı korunmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için, günlük beslenmenize dahil edebilirsiniz. Bu besinleri, çiğ veya az pişmiş olarak tüketmek, C vitamininin kaybolmasını önlemek için daha iyidir. Ayrıca, bu besinleri, demir içeren besinlerle birlikte tüketmek, demirin emilimini artırmak için de faydalıdır.