Ne kadar emekli maaşı alırım? Emekli maaşımı nasıl, nereden sorgulayabilirim? 

Emekli olmayı planlayan veya emekli olduktan sonra ne kadar maaş alacağını merak ediyor. Peki emekli maaşı nasıl hesaplanır? Gelin bu sorunun yanıtına hep birlikte bakalım...

Ne kadar emekli maaşı alırım? Emekli maaşımı nasıl, nereden sorgulayabilirim? 

Emekli olmayı planlayan veya emekli olduktan sonra maaşını merak eden vatandaşlar, emekli maaşı sorgulama işlemini e-devlet üzerinden yapabiliyor. Emekli maaşı, sigortalının çalışma süresi, prim ödeme gün sayısı, sigorta başlangıç tarihi, sigortalılık statüsü, prime esas kazanç gibi birçok faktöre göre değişiyor. Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre emekli maaşını yükseltmenin yolları ise, yüksek prim ödemek, uzun süre çalışmak, son 7 yıl içinde sigortalılık statüsünü değiştirmemek gibi bazı ipuçları içeriyor. İşte emekli maaşı sorgulama sayfası ve yüksek maaş için neler yapmak gerekiyor:

EMEKLİ MAAŞI SORGULAMA DETAYLARI 2023

Emekli maaşı sorgulama işlemi, e-devlet sistemi üzerinden yapılabiliyor. Bunun için, e-devlet kapısı adresine giriş yapmak ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bölümünden ilgili hizmeti seçmek gerekiyor. Emekli maaşı sorgulama hizmetleri, sigortalılık statüsüne göre 4A, 4B ve 4C olarak ayrılıyor. 4A, SSK kapsamındaki sigortalıları, 4B, Bağ-Kur kapsamındaki sigortalıları, 4C ise Emekli Sandığı kapsamındaki sigortalıları ifade ediyor. Emekli maaşı sorgulama sayfasına giriş yapmak için, e-devlet şifresi, mobil imza, elektronik imza, T.C. kimlik kartı veya internet bankacılığı gibi kimlik doğrulama yöntemlerinden birini kullanmak gerekiyor.

Ne kadar emekli maaşı alırım? Emekli maaşımı nasıl, nereden sorgulayabilirim? 

YÜKSEK MAAŞ İÇİN BUNLARI YAPABİLİRSİNİZ

Emekli maaşını yükseltmenin yolları, sigortalının çalışma hayatı boyunca yapması gereken bazı adımları içeriyor. Bunlardan bazıları şunlar:

Yüksek prim ödemek: Emekli maaşı, sigortalının ortalama aylık kazancı ile aylık bağlama oranının çarpımı sonucunda bulunuyor. Ortalama aylık kazançta, sosyal güvenlik kurumuna bildirilen prime esas kazanç önemli. Prime esas kazanç ne kadar yüksek olursa, emekli maaşı da o oranda yüksek olur. Bu nedenle, asgari ücretle çalışmak yerine, brüt kazancın yüksek olması, emekli maaşını artırmaya yardımcı olur.

Uzun süre çalışmak: Emekli maaşını belirleyen bir diğer faktör de aylık bağlama oranı. Aylık bağlama oranı, sigortalının malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarında toplam prim ödeme gün sayısının her 360 günü için yüzde 2 olarak uygulanıyor. Bu oran, 2008 yılından sonra yüzde 50’ye düşürüldü. Bu nedenle, uzun süre çalışmak, prim ödeme gün sayısını artırarak, aylık bağlama oranını yükseltir ve emekli maaşını etkiler.

Son 7 yıl içinde sigortalılık statüsünü değiştirmemek: Emekli maaşını etkileyen bir diğer husus da, sigortalının son 7 yılda hangi statüde çalıştığı. Son 7 yılda, yani 2.520 gün, kişi hangi statüde çalışmışsa emekliliği de o statüye göre oluyor ve emekli aylığı da buna göre belirleniyor. Örneğin, son 7 yılda Bağ-Kurlu çalışılmışsa bu statüden emekli olunuyor. Bu durumda, emekli maaşı daha düşük olabiliyor. Bu nedenle, son 7 yıl içinde sigortalılık statüsünü değiştirmemek, emekli maaşını korumak için önemli.