Miras davalarında yeni dönem resmen başlıyor! Mal paylaşımında hakkı yenen kardeşlere adeta gün doğdu!

Anne ve babaların kendilerine bakması umuduyla üzerlerine kayıtlı olan mülkleri bir evlatlarının üzerine yapması günümüzde en sık rastlananlar arasında yer alıyor. Fakat söz konusu bu durum diğer çocuklarının miras hakkının yenmesine sebep oluyor. Yeni uygulamayla miras paylaşımında haksızlığa uğrayan çocukların önü açılmış oldu.

Pek çok kişi tarafından merak edilen ve araştırılan Miras Kanununda Ebeveynlerini kaybeden çocukların hakları eşit ŞEKİLDE saklı tutulsa da uygulamada anne ve babalar bazen kendi istekleriyle veya çocuklarının baskıları ile ölümlerinden önce mallarının tümünü veya bir kısmını yalnızca tek bir çocuğunun üzerine yapabiliyor. Eğer siz de söz konusu bu miras bölüşümünde haksızlığa uğrayan evlatsınız pek çok kişinin sandığı gibi bu tür davalarda zaman aşımı uygulanmıyor. Üzerinden 5 sene geçse de 50 sene geçse de dava açma hakkınız var.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan bilgiler egöre Türkiye gibi ataerkil aile yapısına sahip ülkelerde anne ve babaların hayatlarının ilerleyen dönemlerinde kendilerine yakınlık duydukları çocuklarının yanında yaşama geleneği yaygınlık gösteriyor. 

Yaşamlarının son günlerini bir çocuklarıyla geçiren bu kişiler de karşılık olarak ölümlerinden önce mallarını hiçbir karşılık beklemeden bu çocukları üzerine geçirebiliyor. Ebeveynlerin çocuklarına yakınlık derecelerine göre de mal bölüşümünde eşit davranmamaları dava konusu şeklinde adliyelere taşınıyor.

HAKSIZLIĞA UĞRAYAN KARDEŞLERİN ÖNÜ AÇILIYOR

Verilen detaylara göre aile içerisinde kardeşler arasında miras kavgaları kimi zaman cinayetlere veya yaralamalara sebep olabiliyor. Yeni düzenlemeler de kardeşler arasındaki mal bölüşümü kavgalarının önüne geçmiş oluyor. Üstelik mahkemeler miras davalarında zaman aşımı kabul etmiyor ve haksızlığa uğrayan kardeşlerin de önünü açmış oluyor.

Türk Medeni Kanunu, tapu sahibi olan anne ve babalara sahip olmuş oldukları mülkleri istedikleri gibi kullanma ve istedikleri çocuklarına verme hakkı tanıyor. Fakat anne ve babanın ölümü halinde tanınmış olan bu haklar da ölüyor. Eşitsiz biçimde bir çocuk üzerinde toplanmış olan bu mülkler açılan davalar sonucunda kardeşlere eşit şekilde veriliyor. Fakat eğer dava açılmazsa mallar tek kardeşin oluyor.

Ebeveynler hayatta iken çocuklarıyla aralarında özel anlaşmalar yapılmış olabiliyor. Ayrıca bunun dışında hibe yoluyla tapular el değiştirebiliyor. Anne babasının mülklerini üzerine alan çocuk konut, dükkan veya yazlıklarını istediği gibi kullanarak kiraya vererek gelir elde edebiliyor. Söz konusu bu durum anne ve babanın yaşamını yitirmesinden sonra da devam edebiliyor. Eğer diğer çocuklardan bir tanesi dava açmaz ise. Fakat diğer kardeşler çoğunlukla tapu işlemlerinin ölümden önce devredilmesi sebebiyle söz konusu bu mallardan hakları olduğunu bilmediği için dava açmıyor. Eğer bu şekilde bir haksızlığa uğramış ve dava açmamışsanız da sakın üzülmeyin. İstediğiniz bir tarihte miras davası açaıp hakkınızı kardeşlerinizden alabilirsiniz. Miras Kanunu’na göre ölüm öncesi devredilmiş olan tapular da paylaşılacak mallar listesinde bulunuyor. 

Sonraki Haber