Malazgirt Zaferi ne zaman? Malazgirt Zaferi’nin kaçıncı yıldönümü? Malazgirt Zaferi ile ne kazanıldı?

“Size öyle bir vatan aldım ki, ebediyyen sizin olacak” diyen Sultan Alparslan’ın “Türklere Anadolu kapılarını açan savaş” olarak bilinen Malazgirt Zaferi bu sene kaçıncı yılına giriyor? Zafer nasıl gerçekleşti? İşte detayları…

26 Ağustos 1071 tarihinde Büyük Selçuklu Devleti Komutanı Sultan Alparslan ile Bizans Devleti İmparatoru Romen Diyojen’in Muş’un Malazgirt ovasında yaptıkları savaş sonucu, Romen Diyojen’i yenen Sultan Alparslan Anadolu’nun kapılarını ardına kadar Türklere açmış oldu. 

Rome Diyojen, 1070 yılında Sultan Alparslan tarafından fethedilmiş olan Malazgirt’i, Sultan Alparslan’ın ordusuyla Mısır seferine çıkmasından yararlanarak, Bizans tarihinde bir araya gelmiş olan en büyük ordu ile 22 Ağustos’ta tekrar işgal etmiştir. Bunu duyan Sultan Alparslan Mısır seferini iptal ederek, Malazgirt’e geri döner. Büyük Selçuklu ordusu ile Bizans ordusu Malazgirt Ovası'nda, Süphan Dağı'nın etekleri altında  karşı karşıya gelirler. Bizans ordusu sayı ve teçhizatları bakımından çok daha üstündür. Ama bilmezler ki Büyük Selçuklu askerlerinin de göğüsleri iman doludur. Sultan Alparslan, ordusundaki askerlerinin maneviyatını yükseltmek için hücum emrini Cuma günü verir. Tıpkı bu seneki gibi Cuma gününe denk gelen bu zaferi Müslümanlar için kutsal olan günde elde etmiştir. Büyük Selçuklu Devleti’nin askerleri tarafından geliştirilen hilal taktiği ile o sayıca daha çok ve kuvvetli olan Bizans ordusunu yıpratırlar ve bozguna uğratırlar. Bu zafer sonrası Anadolu’nun kapıları ardına kadar Türkler için açılmış olur. Artık Türkler Anadolu’ya yerleşmeye başlarlar. 

Kutlu zaferin kaçıncı yıldönümü?

Bu sene 951. Yıldönümünün kutlanacağı Malazgirt Zaferini  ve bu zaferi hediye eden Sultan Alparslan’ı her yurttaş bilmelidir. Savaştan hemen  sonra Bizans’ın yenilmiş imparatoru Romen Diyojen ile arsında yaşanmış olan şu konuşma bile, Sultan Alparslan’ın büyüklüğünün alametidir ;

Romen Diyojen, savaştan sonra Sultan Alparslan’ın huzuruna çıkarılınca, aralarında şu konuşma yaşanır.  Sultan Alparslan sorar: "Eğer ben senin önüne esir olarak getirilseydim  sen ne yapardın?'' Romen  Diyojen cevap verir:  "Ya öldürürdüm ya da  seni zincire vurdurup Konstantiniyye  sokaklarında gezdirirdim." der. Bunun üzerine büyük komutan Sultan Alparslan ise şöyle der:

"Benim sana vereceğim ceza ise çok daha ağır. Seni affediyorum ve serbest bırakıyorum."

Sultan Alparslan’ın en meşhur sözleri;

-Size öyle bir vatan aldım ki, ebediyyen sizin olacak!

-Ya muzaffer olur gayeme ulaşırım, ya şehit olarak cennete giderim!

 

Sonraki Haber