Kurban nasıl seçilir? Kurbanlık seçerken nelere dikkat edilir? Bu detayları sakın gözden kaçırmayın!

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala Kurban nasıl seçilir? Kurbanlık seçerken nelere dikkat edilir? sorularının yanıtları da milyonlarca kişi tarafından merak

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Kurban nasıl seçilir? Kurbanlık seçerken nelere dikkat edilir? sorularının yanıtları da milyonlarca kişi tarafından merak ediliyor ve araştırılıyor.

Sayılı günlerin kaldığı Kurban Bayramı sebebiyle Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ‘2022 yılı Kurban Rehberi’ de resmen yayımlandı. Yeni Şafak’ta yer alan habere göre, söz konusu rehberde, kurbanlık hayvanların; alımı, satımı, sevkiyatı, kesimi ve kurban etinin muhafazası ile ilgili önemli bilgilere yer verildi.

KURBAN NASIL SEÇİLİR? KURBANLIK SEÇERKEN NELERE DİKKAT EDİLİR?

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen kurbanlıklarla ilgili önemli açıklamalar yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, sayılı günlerin kaldığı Kurban Bayramı sebebiyle hayvan hareketlerinde önemli bir artış olacağına değinerek, bulaşıcı ve salgın hayvan hastalıklarına karşı yürütülmekte olan mücadelede istenen sonucun alınabilmesi, kaçak hayvan hareketlerinin engellenmesi ve özellikle şap hastalığının yurtiçi hayvan hareketlerine bağlı olarak yayılmasının önlenmesi kapsamında uyulması gereken esasların belirlendiğini dile getirdi.

Yaptığı açıklamada yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2022 Yılı Kurban Rehberi’ni yayımladığını söyleyen İbrahim Sağlam yayımlanan rehbere göre, sığır ve manda ile koyun ve keçinin küpesinin olup olmadığına mutlaka bakılması gerektiğini söyledi.

KURBAN NASIL SEÇİLİR? KURBANLIK SEÇERKEN NELERE DİKKAT EDİLMESİ GEREKİR?

Yaptığı açıklamada sağlıklı hayvanların kıllarının düzgün ve parlak, bakışları ve dış görünümünün canlı olduğunu söyleyen İbrahim Sağlam çok zayıf, gebe ya da yeni doğum yapmış hayvanların, yüksek ateş, salyası ve gözde akıntısı ile pis kokulu ishali ve burun akıntısı olan, öksürük ve nefes darlığı yaşayan, çevreye karşı aşırı tepkili ya da çok duyarsız olan, vücudunda yara, şişlik ve ödemi olan, cinsiyet organları ve memede kötü kokulu akıntısı olan hayvanların kesinlikle kurbanlık olarak alınmaması gerektiğini söyledi.

Yaptığı açıklamada hayvan varlığının devamı açısından öncelikle erkek hayvanların kurban olarak tercih edilmesi gerektiğini söyleyen İbrahim Sağlam, kurban edilebilmesi için koyun ve keçinin 1, sığır ve mandanın 2, devenin ise 5 yaşını doldurmuş olması gerektiğini söylerken fakat 6 ayını tamamlayan koyun 1 yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması halinde kurban edilebileceğini de kaydetti.

Sonraki Haber