Hisseli tapu nedir? Hisseli tapu nasıl bölünür?
Hisseli tapu bir malın üzerinde birden fazla kişinin hakkının olmasıdır. Yani taşınmazın üzerinde birden fazla kişinin hakkı bulunmaktadır. Bu sebeple hisseli
Hisseli tapu bir malın üzerinde birden fazla kişinin hakkının olmasıdır. Yani taşınmazın üzerinde birden fazla kişinin hakkı bulunmaktadır. Bu sebeple hisseli tapuların hem satışı hem de yönetimi konusunda çok fazla zorluk yaşanmaktadır.
HİSSELİ TAPU NEDİR? HİSSELİ TAPU NASIL BÖLÜNÜR?
Hisseli Tapu Nedir?
Hisseli tapu ev, arsa, dükkan, tarla gibi taşınmaz bir malın ortaklarını gösteren tapu türüne verilen isimdir. Hisseli tapularda taşınmazın üzerinde hakkı bulunan her bireyin ismi açık ve net bir şekilde yazmak zorundadır. Bu gayrimenkulün kaç ortağı olduğu da hisseli tapuda görülür. Hisseli tapuda göremeyeceğiniz tek şey taşınmazın üzerinde hisse sahiplerinin ne kadarlık hisseye yani paya sahip olduğudur.
Hisseli tapular 2 şekildedir. Bunlar:
- El Birliği Mülkiyeti: Elbirliği mülkiyetinde hisse sahiplerinin pay miktarları yer almamaktadır. Hisse sahiplerinin hangi bölgede ne kadar hakka sahip olduğu bu tapuda yazmaz bu sebeple hangi bölgede ne kadar hakka sahip olduklarını kendileri belirlerler.
- Paylı Mülkiyet: Adından da anlaşılacağı üzere paylı mülkiyette hak sahibi olan kişilerin her birinin taşınmazda ne kadar hakkı olduğu ayrıntılı bir şekilde belirtilmiştir. Bu tapu sistemi en sıkıntısız ve rahat olan tapu sistemidir.
Hisseli Tapuda Mal Satışı
Hisseli tapuya sahip bir taşınmazın satılabilmesi için satış anında tapuya tüm hisse sahiplerinin gelmesi zorunludur. Gelmemeleri için tek şart avukat ya da başka birine vekalet vermektir. Kişi eğer ki o an tapuya gelemiyorsa mutlaka vekalet vermek zorundadır. Eğer satış anında hisse sahiplerinden biri bile satışı onaylamazsa işler iyice zorlaşır ve izale-i şüyu davası açılması gerekir. Davalı bir sürece girmemek adına tarafların hepsinin anlaşıp tapuya öyle gelmeleri önemlidir.
Hisseli Tapu Nasıl Bölünür? Hisseli Tapu Bölünmesi Nasıl Olur?
Hisseli tapular tapu kütüğünde yer alan ayırma işlemi dediğimiz ifraz ile bölünür. Bu işleme tapuları ayırma işlemi de denir. Bu ayırma işlemi sonrasında herkesin bireysel tapusu olurken alanda hisse sayısına bölünmüş olur. Hisseli tapuları bu şekilde ayırabildiğiniz gibi tam tersi bir şekilde birleştirmede yapabilirsiniz. Bu birleştirme işlemine ise tevhid denir.