Tam kıvamında Pirinç Pilavı nasıl yapılır? Tane tane dökülen Pirinç Pilavının püf noktaları!
Türk Mutfağının olmazsa olmazlarındandır pirinç pilavı. Hepimiz çok severiz. Kuru fasülye ile ayrılmaz ikililerdir. En çok kuru fasülyeyle birlikte anılır ama
TANE TANE DÖKÜLEN PİRİNÇ PİLAVI NASIL YAPILIR? LAPA OLMAMASI İÇİN HANGİ AŞAMALARI İZLEMELİYİZ?
Türk Mutfağının olmazsa olmazlarındandır pirinç pilavı. Hepimiz çok severiz. Kuru fasülye ile ayrılmaz ikililerdir. En çok kuru fasülyeyle birlikte anılır ama her yemeğin yanına da yakışır doğrusu. Kuru bakliyatlarla yapılan yemeklerin, sebze yemeklerinin, her türlü et yemeklerinin yanında gözler ilk olarak pirinç pilavını arar. Her yemeğin yanında, yemeği desteklemesi için mutlaka tercih ederiz.
LEZZETLİ BIR PİLAVIN PÜF NOKTALARI
Pilavı severiz evet ama lezzetli ol uursa daha çok severiz. Yedikçe yemek isteriz. Kaşıktan tane tane dökülen, güzel yapılmış bir pilavla övgüleri toplarız. Tam kıvamında yapmak çok zor deseler de aslında dikkat edilmesi gereken bir kaç püf noktasıyla mükemmel pilavlar elde edebiliriz.
İLK AŞAMA PİRİNCİN ISLATILMASI
Genelde kaynar suyu direkt pirincin üstüne dökerek yumuşamasını beklemek adına ıslatmak yaygın bir davranış olsa da aslında bu doğru değildir. Kaynar olmayan sıcak su ile ıslatmak daha doğru olacaktır.
İYİ BİR PİRİNÇ PİLAVI ELDE ETMENİN ÖLÇÜSÜ
Tane tane dökülen pirinç pilavı için ideal ölçü 1’e 1.5 ölçüdür. Yani 1 su bardağı pirince 1 su bardağı su konulması şeklinde yapılmalıdır.
Ve pilavın tuzu mutlaka pirinçler kavrulmadan hemen önce atılmalıdır.
Gelin şimdi sizlere ölçüsü tam olarak tutan lezzetli mi lezzetli bir pilav tarifi verelim. Bu bilgiler ışığında artık siz de mükemmel pilavlar elde edebileceksiniz.
ŞEHRİYELİ PİRİNÇ PİLAVI NASIL YAPILIR?
Tencereye öncelikle 2 yemek kaşığı kadar sıvı yağı koyuyoruz. Yağ biraz ısındıktan sonra yaklaşık yarım çay bardağına tekabül edecek kadar şehriyeyi ekleyip pembeleşene kadar kavuruyoruz.
Şehriyeler kavrulduktan sonra, ıslattığımız ve suyun altında ovalamadan sadece nişastasını akıtmak için yıkadığımız ve süzdüğümüz 2 su bardağı pirinci de ekliyoruz.
Bu aşamada en önemli püf noktasını veriyoruz. Not almayı unutmayın!
Pirinci şehriyenin üstüne koyar koymaz tuzunu ilave ediyoruz. Ve tuzla birlikte kavuruyoruz.
Böylelikle kavurma işlemi esnasında pirinçlerin kırılıp parçalanmasını önlüyoruz. Bu da pilavın lapa olmasını büyük ölçüde engelliyor.
İYİ YAPILMIŞ BİR PİLAVIN SIRRI PİRİNCİ GÜZELCE KAVURMAKTAN GEÇİYOR.
Pilavı pişirirken pirinci ne kadar kavurmanız gerektiğiyle ilgili bir püf noktası daha verelim.
Kavurma esnasında yaklaşık 50 gr. kadar tereyağı ya da margarin eklerseniz, yağın eridiği an da kavurma işlemini sonlandırabilirsiniz.
Sıcak ya da soğuk olmayan normal oda sıcaklığındaki 3 su bardağı suyu kavrulan pirincin üzerine döküyoruz ve güzelce karıştırıyoruz. Bu pilavı son kez karıştırmamız olacak, pirinç suyunu çekene kadar bir daha asla karıştırmayacağız.
Pirinç suyunu çektikten sonra üzerine temiz bir havlu kapatıp demlenmeye bırakıyoruz.
Kaşıktan tane tane dökülen pirinç pilavımız hazır.
Deneyeceklere afiyet olsun.
*Ölçüler 2 su bardağı pirinç içindir.