Bu hastalıkları yaşayanlara 10 yıl erken emeklilik müjdesi!
Sigortalı birinin sağlık durumu çalışmasına engel olacak derecedeyse ve emeklilik şartları sağlanıyorsa, malulen emeklilik hakkına sahip oluyor. Peki malulen emekliliğin şartları ne?
Pek çok kişi tarafından merak edilen ve araştırılan malulen emeklilik aylığı, çalışma yeteneğini kaybetmiş olan sigortalılara sağlanan bir sosyal güvence ödeneği olarak belirtiliyor. Söz konusu bu aylık, sigortalının iş göremezlik ödeneği ile beraber ödenirken, eğer sigortalı çalışmaya devam edemez hale gelirse, iş göremezlik ödeneği kesilir ve yalnızca malulen emeklilik aylığı ödenir. Böyle bir durumda, malulen emeklilik aylığı sigortalının ekonomik güvencesini sağlamaya yönelik bir destek olarak bilinen emeklilik aylığı ayrıca, sigortalının yaşamını yitirmesihalinde, malulen emeklilik aylığı dul ve yetimlerine bağlanır.
MALULEN EMEKLİLİK NEDİR?
Haber Global'in aktardığı habere göre meslekte çalışma ve kazanma gücünün tamamını veya bir kısmını kaybetme halinde, sürekli bir gelir kaybına sebep olan fizyolojik bir risk şeklinde tanımlanmış olan malullük için oluşturulmuş olan sigorta bu durumdaki vatandaşların mağdur olmalarını engellemek amacındadır.
Yine verilen bilgilere göre malulen emekli olanların, kaybettikleri işleri nedeniyle kazanamadıkları geliri telefi etmek amacıyla oluşturulan malulen emeklilik için gerekli şartları karşılamaları gerekiyor. Peki malulen emeklilikten nasıl yararlanılır?
MALULEN EMEKLİLİK ŞARTLARI NELERDİR?
– Malulen emekliye ayrılacak olan vatandaşın ister 4A (SSK) ister 4B (Bağ-Kur) ister de 4C (Emekli Sandığı) kapsamında olduğu fark etmeksizin sigortalı çalışmaya başlamasından sonra 10 sene geçmesi gerekiyor.
– 10 senelik çalışma süresi boyunca çalışanın en az 1.800 günlük bir prim ödemesi ve hizmet süresi olması gerekiyor.
– Çalışanın, sağlık kurulu tarafından en az yüzde 60 ve üstü güç kaybına uğradığı resmi raporlarla tespit edilmelidir ve söz konusu bu durumun da başladığı tarihten sonra gerçekleşmiş olması gerekiyor.
– 4A (SSK) kapsamında çalışanın işten ayrılması gerekir.
– 4B (Bağ-Kur) kapsamında çalışanın ticari faaliyetleri son vermiş olması gerekli. Aynı zamanda bu vatandaşların prim borçlarının da bulunmaması gerekiyor.
– 4C (Emekli Sandığı) kapsamında çalışan kişilerin de görevinden ayrılması gerekiyor.
MALULEN EMEKLİLİK ŞARTLARI HANGİ HASTALIKLARI KAPSIYOR?
– Kanser (Baş ve boyunun yumuşak dokusu, cilt, lösemi, lenfoma, multipl myelom, tükrük bezleri, tiroid bezi, sinir sistemi, meme, akciğer, mide, ince ve kalın barsak, genital yollar, karaciğer, safra kesesi, pankreas, safra yolları, böbrek, mesane, prostat, testis, penis kanserleri)
– Serebral palsi
– Epilepsi
– Karaciğer sirozu
– Demans
– Beyin tümörleri
– Parkinson sendromu
– Retina kanamaları
– Multiple Skleroz (MS)
– Zeka gerilikleri (IQ 50 ve altı)
– Şizofreni
– Bipolar bozukluk
– Görme azlığı
– Karaciğer nakli
– Yardımsız ayakta durmayı engelleyen denge bozuklukları ile birlikte işitme kaybı
– Anemi
– Kol, bacak gibi organ kaybı
– Behçet hastalığı
– Gastrointestinal kanamalar
– AIDS
– Tüberküloz
– Böbrek nakli
– Akciğer nakli
– Solunum sistemi hastalıkları
– Kalp yetmezliği
– Kalp kapak hastalıkları
– Endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları
– Kalp nakli