Bu bitkiler her derde deva! İşte 10 şifalı bitki ve kullanım tavsiyeleri!

Doğanın mucizelerle dolu olduğunu hemen hemen hepimiz bilsek de aslında hangi bitkinin neye yaradığını çok büyük önem taşıyor.

Doğanın mucizelerle dolu olduğunu hemen hemen hepimiz bilsek de aslında hangi bitkinin neye yaradığını çok büyük önem taşıyor.

Peki siz hangi bitkinin hangi derde iyi geldiğini biliyor musunuz? İşte, Posta’da yer alan habere göre, her derde deva 10 şifalı bitki ve o bitkilerin kullanım önerileri…

1) ZENCEFİL

Şifalı bitkiler denildiğinde akla ilk gelenlerden olan zencefil, iştah açıcı, metabolizmayı hızlandırıcı ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkileriyle dikkat çekiyor. Zencefil bunlar dışında mide bulantısı, ishal, kabızlık, şişkinlik, gaz, karın ve mide ağrısı gibi sindirim sistemi bozukluklarına da iyi geliyor.

2) ZERDEÇAL

Hindistan safranı olarak tanınan zerdeçal, C ve B6 vitamininin yanı sıra manganez, demir ve potasyum gibi mineraller ile antioksidan bileşenler içeriyor.

3) IHLAMUR

Kış günlerinin en çok tercih edilen bitkileri arasında yer alan ıhlamurun çiçekleri ve yaprağı ile hazırlanan çayı limon, bal ya da diğer bitkilerle karıştırılarak sıcak olarak tüketiliyor. Antioksidan özelliğiyle dikkat çeken Ihlamur, toksinlerin vücuttan atımını hızlandıran ve bağışıklık sistemini güçlendiren bitkiler arasında yer alıyor.

4) ADAÇAYI

Kendine has aromasıyla dikkat çeken adaçayı, taze veya kuru çay şeklinde tüketiliyor. Antioksidan özellikleri ile dikkat çeken Adaçayı, sindirim sistemi üzerinde de olumlu etkilere sahip.

5) ÇÖREK OTU

Çörek otunun siyah tanecikli tohumları genel olarak hamur işlerinde baharat olarak kullanılıyor ancak timokinon, timol ve timohidrokinon gibi sağlığa faydalı kimyasal bileşenler içeren çörek otu, eterli yağlar açısından zengin olmasıyla da dikkat çekiyor. Yüksek antioksidan içeriğe sahip çörek otu, karaciğer ve böbrek hastalıklarının, romatizmal hastalıkların, bazı kanser hastalıklarının, hipertansiyon ve şeker hastalığının tedavisinde de kullanılıyor.

6) HÜNNAP

Hünnap, innabi veya bir diğer adıyla çiğde olarak da bilinen hünnap, kilo vermeye yardımcı bitkiler arasında yer alıyor. Yüksek oranda C ve A vitamini içeren hünnap bağışıklık sistemini güçlendirirken vücudunuzu da hastalıklara karşı koruyor.

7) KUDRET NARI

Afrika, Asya, Güney Amerika, Karayip Adaları ve Amazonlarda yetişen bir bitki olarak bilinen kudret narı harici olarak da yara, kesik ve yanıklara da sürülebilir ve tedavi sürecini kısaltır. Kudret narı kadınlarda rahim ve vajina yaralarının iyileşmesinde önemli rol oynarken, egzama ve sedef hastalığı gibi cilt hastalıklarının tedavisinde de kullanılıyor.

8) SARIMSAK

Ülkemizde en çok yetiştirilen bitkiler arasında yer alan sarımsak antioksidan vitamin ve mineral içeriğinin yanı sıra aromatik yağları sayesinde vücuda yararlı bitkiler arasında yer alıyor. Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu olan ve kalp krizi riskini önleyen sarımsak bağışıklık sisteminizi de güçlendirir.

9) REZENE

Kökeni çok eski çağlara dayanan rezene, fosfor, magnezyum, potasyum, kalsiyum ve sodyum minerallerinin yanı sıra A ve C vitamini açısından da oldukça zengindir. Kabızlık, gaz, şişkinlik gibi sindirim sistemi bozukluklarına iyi gelen rezene, ayrıca tansiyonun düzenlenmesinde de oldukça etkilidir.

10) TARÇIN

En çok tercih edilen şifalı bitkiler arasında yer alan tarçın güçlü bir polifenol içeriğine sahip. Demir, magnezyum, kalsiyum, potasyum, manganez mineralleri ve K, C, A, E ve B6 vitaminleri açısından zenginliğiyle de dikkat çeken tarçın bağışıklık sisteminizi de güçlendirir.

Sonraki Haber