Boşanma durumunda mal paylaşımı nasıl yapılır?
Son çıkan kanunlar ve kanun hükmünde kararnameler ile boşanma da mal paylaşımı ile ilgili birtakım değişiklikler olmuş ve çoğu kişi de bunu bilmediği için merak etmektedir. Bizler bu merakı gidermek adına bu yazımızda boşanma durumunda mal paylaşımının nasıl yapılması gerektiğini açıklamak istiyoruz.
Her güzel şeyin sonu olduğu gibi bazen çok güzel bir aşkla başlayan evliliklerinde maalesef sonu gelir. Evlilik kutsal bir müessesedir evet ama kimse de sonsuza denk mutsuz bir yuvanın içine hapsolup kalmak istemez. Bu süreçte işin içine boşanma girer ve boşanma sürecinde çiftlerin birlikte yapmış oldukları mal varlıklarının taksimi konusu oldukça önemlidir. Son çıkan kanunlar ve kanun hükmünde kararnameler ile bu işlerde birtakım değişiklikler olmuş ve çoğu kişi de bunu bilmediği için merak etmektedir. Bizler bu merakı gidermek adına bu yazımızda boşanma durumunda mal paylaşımının nasıl yapılması gerektiğini açıklamak istiyoruz.
Evlilik müessesesinin bitirilme aşaması olan boşanma davasında evlilik birliği içerisinde edinilmiş olan malların eşler tarafından eşit paylaşılması esasına dayalı olan boşanmada mal paylaşımı boşanma davası ile birlikte açılmamaktadır. Boşanma davası ister anlaşmalı olsun ister çekişmeli ancak boşanma işlemi son bulduktan sonra mal paylaşımı davası görülmeye başlar.
Belirsiz Alacak Davası Nedir?
1 Ocak 2022 yılında yürürlüğe giren boşanma sonrası mal paylaşımı Medeni Kanun kapsamında yapılmaktadır. Taraflar evlilik müessesesi içerisinde yapmış oldukları tüm mal varlıklarını kimin üzerine yapmış olurlarsa olsunlar hepsi eşit ve ortak kabul edilerek yarı yarıya paylaşılır.
Evlilik öncesinde yapılan mallar evlilik sonrasında edinilen mallara dahil edilmez. Evlilik öncesinde edinilmiş olan mallar her kimin üzerine ise evlilik müessesesi sona erdiğinde de yine onun üzerinde kalır. Boşanma sürecinde eşler mal paylaşımı davası açmadan önce mutlaka belirsiz alacak davası da açmalıdırlar. Bu davada taraflar toplam 3 şeyi talep edebilirler;
- Katılma alacağı
- Katkı payı alacağı
- Değer artış payı alacağı.
Mal paylaşımı davası boşanma gerçekleştiği andan itibaren 10 yıl içerisinde açılmalıdır. Eğer iki taraftan herhangi biri 10 yıl içerisinde bu davayı açmazsa bu durumda mal paylaşımı talep etmeye hakkı kalmaz. Eğer çiftler yurt dışında ise bu süreçte zaman aşımı süresi bulundukları ülkenin sürecine göre değişiklik gösterebilir.
Aldatma durumunda olan kişi ise mal paylaşımında kusurlu tarafsa katılma alacağı ya tamamen ortadan kaldırılır ya da uygun oranda azaltılır.