Bankada parası olanlar aman dikkat! Mevduat faizlerinde şok düşüş!

Geçtiğimiz haftalarda yüzde 52,60 ile adeta rekor kıran TL mevduat faizleri 2024'e ciddi bir düşüşle başladı. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre mevduatta bulunan yüksek faizler ve daralan kredi talebi, bankaların net faiz gelirinin düşmesine de sebep oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz artışı döngüsü ve kur korumalı mevduat (KKM) çıkış stratejisi zaman diliminde git gide artış gösteren mevduat faizlerine ek olarak, yüksek faiz nedeniyle daralan kredi talebi bankaların marjlarını zorlarken, 2024 yılının başından itibaren bazı kamu ve özel bankalar mevduat faizlerini düşürmesine neden oldu.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre 2023 yılı sonunda TCMB verilerine göre yüzde 52'yi de geçen üç aylık ortaklama mevduat faizlerinin 2024'ün  başından itibaren bazı bankalarda yüzde 44'lere kadar gerilediği kaydedildi.

Karar'da yer alan habere göre 14 ve 28 Mayıs seçimlerine kadar politika faizini enflasyonun çok altında tutan ve Türk Lirası'nın keskin değer kaybetmesine sebep olan TCMB, yeni yönetimi altında aaziran ayında faiz artırımlarına başlarken aralıktaki son artırımla beraber toplamda 3 bin 400 baz puan faiz artırdı.

Yine verilen bilgilere göre enflasyonla mücadele kapsamında politika faizlerinde yaşanan artışa paralel kredi faizleri ve mevduat faizleri de yükseldi.

BANKALARIN NET FAİZ GELİRLERİ DE DÜŞTÜ

Yine paylaşılan detaylara göre üst düzey bir bankacı, bankaların 'spread'leri iyi yönetmek amacıyla ciddi anlamda maliyet tarafını kontrol etmeye çalıştığını dile getirdi.

Verilen bilgilere göre bankacılık sektörünün kârına katkı yapan önemli kalemler arasında yer alan net faiz gelirleri ise geçen sene ocak-kasım döneminde bir önceki yılın aynı döneme göre yaklaşık olarak yüzde 4 düşüşle 632,6 milyar TL seviyesine geriledi.


KREDİ/MEVDUAT ORANINDA DÜŞÜŞ

Verilen bilgilere göre politika faizindeki artışların dışında KKM'den çıkış stratejisi kapsamında bankaların TL mevduatları çekici hale getirmek amacıyla daha fazla mevduat faizi sunması TL mevduatları artırırken, yüksek faizler nedeniyle kredi talebi de geri çekildi.

Bunların etkisiyle TL kredi/mevduat rasyosu da geriledi. TL kredilerin yurt içi TL mevduatlara oranı geçen yıl Ocak ayındaki yüzde 110 seviyelerinden Kasım ayında yüzde 95'lere indi. Bu da bankaların yüksek faizle daha fazla mevduat tuttuğunu, fakat yüksek faiz nedeniyle kredi talebindeki geri çekilmenin etkisiyle maliyet baskısı olduğu anlamı taşıyor.

Sonraki Haber